Anne Marie Christensen
Anne Marie Christensen

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
25 kr.
Place / Room
Støvring bibliotek
Target
For voksne
Bestil billet(ter)
Foredrag

Landsforrædernes børn

18.11.19
Et tankevækkende foredrag om de langstrakte konsekvenser landsforrædernes handlinger under anden verdenskrig, fik for deres børn.

Anne-Marie Christensens bedstefar blev efter anden verdenskrig dømt for landsforræderi som konsekvens af hans tjeneste i den tyske hær. 
Dette havde som hos tusinder af andre familier store konsekvenser for de dømtes børn, der i årene efter måtte leve med fortielse og fordømmelse. Der åbnes nu op for dette glemte kapitel i den danske historie med en fortælling om fordømmelse og en opfordring til forsoning.

Foredraget Landsforrædernes børn beskriver et sort kapitel fra besættelsestiden og retsopgøret, som hverken historieforskningen eller vi som nation taler om, nemlig de alvorlige og langstrakte konsekvenser, som retsopgøret med de 13.521 dømte landsforrædere fik for deres børn.

Da den tyske besættelse af Danmark var forbi i maj 1945, begyndte retsopgøret med de danskere, der havde samarbejdet med tyskerne eller kæmpet på tysk side under krigen. 13.521 blev dømt og således udset til at bære den skam, det var for Danmark at blive besat og frem til 1943 som nation at have samarbejdet med tyskerne. Den skam har deres børn arvet.

Mens retsopgøret for nationen blev afslutningen på besættelsestiden, blev det startskuddet for de 27.000-40.000 landsforræderes børn til et liv i fortielse og fortrængning og med fordømmelse og repressalier på grund af deres fædres og mødres gerninger under krigen - og nationens fordømmelse af dem. Et af foredragets hovedpointer er derfor at vi som nation mangler at forsone os med landsforrædernes børn.  

Foredraget Landsforrædernes børn er et rørende og tankevækkende foredrag, der fortæller om de generelle vilkår for landsforrædernes børn og samtidig berører forfatterens egen familiehistorie med en bedstefar, der kæmpede på tysk side under krigen i bl.a. SS Division Wiking og i Schalburgkorpset. 

Forfatterens bedstefar sidder på bogens omslag i sin Schalburg-uniform, et af de korps han gjorde tysk tjeneste i under besættelsen. Fotoet blev taget mens Danmark endnu var besat. I august 1945 bragte Billed-Bladet det som led i efterlysningen af formodede landsforrædere, der endnu ikke var blevet pågrebet. En læser genkendte Asmus Andersen, nr. 37 på billedet, på gaden, og fotoet blev den direkte årsag til, at han blev anholdt og senere dømt for landsskadelig virksomhed under krigen.

Arrangeret af Rebild Bibliotekerne 
 

Materialer