ORD I NORD
Klik her for at købe billet

Endnu en lokal debutant
De sidste par år har en lokal forfatter præsenteret sin debutbog i forbindelse med Ord i Nord.
Denne gang vil Sonja Paulsen præsentere sin debutroman, hvor hun henter inspiration fra sin egen opvækst i Flensborg. Det ser vi meget frem til at høre mere om.
Sonja har i flere år deltaget i skriveværkstederne i BOGBY9520, og mange kender hende sikkert fra musikskolen, hvor hun har undervist i mange år.
Det dansk-tyske grænseland som tema
Sonja Paulsens nye roman om Flensborg har givet inspiration til, at alle oplægsholdere denne gang har en eller anden tilknytning til grænselandet mellem Tyskland og Danmark.
Således får vi også besøg af Anna Elisabeth Jessen og Erling Jepsen, samt den tyske forfatter Andrea Paluch, der taler et fint dansk, og som bor i en landsby lidt uden for Flensborg. Det sydslesvigske opland til Flensborg er også i centrum for forfatter Annegret
Friedrichsen, som også selv stammer fra Sydslesvig, men i dag bor og arbejder i København.
En sydslesvigsk piges møde med dansk kultur
Annegret Friedrichsens anden roman, ’Astrids somre’, udkom i 2022 på forlaget Hovedland. Astrid har en tysk mor og en dansksindet far og vokser op i det danske mindretal i Sydslesvig i 1960'erne. Inden Astrid kommer i landsbyens danske skole, bliver hun som seksårig sendt på sommerferie til en fremmed landmandsfamilie i Vestjylland. Igennem syv år gengives Astrids oplevelse af somrene i Danmark og resten af året i Sydslesvig ud fra hendes eget perspektiv.
Anna Elisabeth Jessens sønderjyske familiehistorie
I 2020 udkom journalist Anna Elisabeth Jessens debutroman, ’Om hundrede år’, og den blev en stor læsermagnet og tillige nomineret til DR Romanprisen.
Bogens hundrede kapitler følger en fiktiv families skæbne i Sønderjylland fra 1914 til 2014, men Anna Elisabeth Jessen har kunnet bruge en stor stak familiebreve til inspiration.
Anna Elisabeth Jessen stammer selv fra Haderslev og har i mange år arbejdet i Danmarks Radio, hvor hun arbejdede med montage og dokumentar. Hun har også brugt sin radioerfaring i Tyskland. Siden sin debutbog har Jessen udsendt romanerne ’Huset’ og ’Oblivion’.
Endnu en sønderjyde, Erling Jepsen fra Gram
Forfatter Erling Jepsen er nok især kendt og elsket for sine skæve, humoristiske og ofte groteske og tragikomiske skildringer af menneskers fordærv med alkohol, incest, svigt, familiehemmeligheder og alt muligt andet.
Netop ’Familiehemmeligheder’ er undertitlen på Jepsens seneste romanserie, hvor bind fire udkommer i oktober med titlen ’Vindueskiggeren’. Romanerne tager udgangspunkt i Erling Jepsens eget liv og opvækst i sønderjyske Gram.
Den tyske forfatter, Andrea Paluch, der taler dansk
På Ord i Nord kan vi også præsentere en tysk forfatter fra det nordslesvigske, nemlig Andrea Paluch, der bor lidt uden for Flensborg. Her er hendes børn, der nu er flyttet hjemmefra, vokset op og gået i dansk skole, selv om både Andrea Paluch og hendes mand er tyske. Men de har begge lært dansk, da de studerede på Roskilde Universitetscenter.
Andrea Paluch har et stort forfatterskab bag sig, ligesom hun har skrevet flere romaner sammen med sin mand.
I to novellesamlinger fortæller Andrea Paluch desuden om en storbyfamilies mange pudsige oplevelser og erfaringer, da de flytter til en lille landsby i Slesvig.

Portrætter af de optrædende: Erling Jepsen (fotograf: Robin Skjoldborg), Sonja Paulsen, Annagret Friedrichsen (fotograf: Rune Hansen) Anna Elisabeth Jessen (fotograf: Simone Lilmoes) og Andrea Paluch
Ord i Nord arrangeres i et samarbejde mellem BOGBY9520, Mariagerfjord Bibliotekerne og Rebild Bibliotekerne.
ORD I NORD sætter den skrevne og mundtlige, nordjyske fortælling i fokus. En festival, der samler forfattere og fortællere med rod i det nordjyske, eller hvis fortællinger udspringer af Nordjylland. Udsyn og fremsyn med nordjysk vinkel.
På ORD I NORD kan du få det hele med, for vi har ingen programpunkter, der overlapper hinanden tidsmæssigt. Vil du helt tæt på forfatterne i hyggelige og varme rammer uden banegårdstemningen fra de store festivaler, så er ORD i NORD stedet.
Praktisk information
Aktiviteterne foregår denne gang i den store sal på Kulturstationen, Sverriggårdsvej 4-6, 9520 Skørping. Gratis parkering ved døren, og der er endvidere masser af andre gratis parkeringspladser på Herman Bangs Vej lige ved stationen og ved Skørping Centret bag Kulturstationen. Indkørsel fra Sverriggårdsvej.
Find Kulturstationen på kort
Tog til døren
IC-tog kører til og fra Skørping hver time. Nærbanen fra Aalborg har endestation i Skørping og kører hver time. På lørdage indtil kl 15.00.
Klik her for at se togafgange på Rejseplanen
Litteratur i Skørping og omegn
ORD I NORD er langt fra den eneste litterære begivenhed i Skørping og omegn. Bogby 9520 har jævnligt arrangementer. Det samme har Mariagerfjord Bibliotekerne og Rebild Bibliotekerne.