World Storytelling Day

20.03.23
I dag er det world storytelling day og vi sætter fokus på den gode historie

En god fortælling kan koges ned til forfatterens evne til at fortælle en god og fængende historie. På biblioteket er vi heldigvis beriget med masser af fantastisk litteratur, der på hver sin måde, sammenstrikker og leverer den gode historie. 

Personligt synes jeg, at den gode fortælling forstærkes yderligere, når forfatterens world-building er i top. World building refererer til den verden som forfatteren skaber og som læseren introduceret for og suges ind i. Behovet for god world building er forskelligt fra genre til genre. Indenfor fx realismen, der ofte skildrer den virkelighed vi befinder os i, er det som regel ikke svært for forfatteren, at kreere en verden som læseren kan forholde sig til. Anderledes er det med genrer som fx fantasy og science-fiction, hvor forfatteren er nødt til at være kreativ for at skabe et univers, der er troværdigt nok til at fange læseren. Nedenfor vil jeg komme med tre gode bud på når world building fremmer den gode fortælling.


Dune af Frank Herbert

I denne blanding mellem science-fiction og fantasy, om den unge Paul Atreidis' eventyr på ørkenplaneten Arrakis, har forfatter Frank Herbert skabt et mageløst univers. Der er magtfulde familier, der bekriger hinanden og politiske intriger, som alt sammen foregår på en fremmed planet, hvis økosystem bliver beskrevet ned til mindste detalje. Som læser tror man virkelig på, at ørkenplaneten Arrakis er et rigtigt sted, på trods af kæmpestore sandorme og karakterernes overjordiske evner. I Dunes verden, ser man et intergalaktisk feudalsamfund, som kontrolleres af en magtfuld adel. Ligesom vi ser det i fx Game of Thrones, så har vi altså en række magtfulde huse og hovedpersonen, Paul, kommer således fra Huset Atreidis. De bliver indledningsvist offer for et ondsindet komplot, udtænkt af det rivaliserende Huset Harkonnen. Som læser mærker man den ældgamle tradition, der er forbundet med disse huse og den kultur man senere oplever på Arrakis. Der er en dybde i læsningen, som kan sammenlignes med at læse om gamle kongeriger og imperier.

 

Project Hail Mary af Andy Weir

Project Hail Mary er skrevet af Andy Weir, der også var manden bog The Martian, som blev filmatiseret i 2015 og var nomineret til hele syv Oscars.
Genremæssigt befinder vi os indenfor "nær-fremtids-science-fiction” - Weirs fortællinger foregår i en ikke så fjern fremtid, hvor teknologien er nutidig og alt bliver beskrevet ud fra virkelighedens videnskabelige teorier. Det fascinerende ved Andy Weirs forfatterskab er, at der ALTID er en logisk og videnskabelig forklaring. Der er derfor nærmest ingen plothuller eller områder hvor man kommer let udenom problemstillinger, såsom fx rumrejser. Hvordan skaber man kunstig tyngdekraft i rummet? Hvordan beregner man en metalkugles vægt i total vægtløshed? Hvordan kommunikerer man med et rumvæsen, der taler i lydbølger? Alt dette har forfatteren en tilsyneladende logisk forklaring på. At man kan sammensætte en så velfortalt og velovervejet historie fra sin fantasi, er ganske simpelt fascinerende. 

Ligesom i The Martian, er denne bogs hovedperson, Ryland Grace, yderst ressourcestærk og løser det ene problem efter det andet med sin nærmest grænseløse praktiske viden og logiske tilgang. Dette kan godt lyde lidt som en kedelig omgang, men Grace er også udstyret med en befriende humor, som bærer alle de tekniske detaljer igennem, og så er der måske også det mest rørende møde med et rumvæsen set siden E.T.

 

Ringenes Herre af J.R.R Tolkien

Man kan ikke komme udenom world building uden at tale om J.R.R. Tolkien og Ringenes Herre. Tolkien brugte størstedelen af sit liv på at bygge verdenen som Ringenes Herre foregår i. I hans forudgående værk Silmarillion, der er en slags skabelsesberetning, får læseren historien om hvordan af Eru Illuvatar, altings skaber, først skaber jorden og senere elverne, dværgene og menneskene osv. Det er også fortællingen om hvordan det onde blev til og hvordan orkerne blev skabt. Til at underbygge denne fortællingen, lavede Tolkien endda en håndfuld sprog helt fra bunden, og når man læser hans værker støder man også ofte på fraser og sange på fx elversprog og dværgesprog. I Ringenes Herre ser vi en verden, hvor alt denne historie er nedarvet. Der er et hav af forskellige befolkninger og kulturer – alt fra hobbitterne og elverne i Kløvedal og Lothlorien, til menneskene i Rohan og Gondor. I min optik findes der ikke bedre og mere troværdig world building end Tolkien.

Ringenes Herre-trilogien udkom i ny oversættelse i 2021 og er illustreret af bl.a. Dronning Margrethe.

Man kan reservere ovennævnte materialer her: