Anbefalinger af bøger der bevæger

11.05.21
Bøger kan bevæge vores følelser - hvad end de er sjove, triste eller noget helt andet.

Her anbefaler Katrine og Siki nogle af de bøger der har bevæget dem - og fortæller lidt om hvorfor. Nederst i artiklen er der liste med alle titlerne - bare klik og reserver!

Katrine anbefaler ’I får ikke mit had’

Katrine blev bevæget af ’I får ikke mit had’ af Antoine Leiris

En dybt bevægende bog skrevet af journalist Antoine Leiris der 13. november 2015 mistede sin kone Hélène under terrorangrebet på spillestedet Bataclan i Paris. I bogen reflekterer han over tabet og livet med sin 17 måneder gamle søn Melvil. Antoine nægter at lade sønnens liv farve af sorg og vrede. ’I får ikke mit had’ er et testamente til kærlighed. En bog der rører en dybt og som er med en længe efter man lægger den fra sig igen.

Katrine anbefaler ’Heimat’

Katrine blev bevæget af ’Heimat: et tysk familiealbum’ af Nora Krug 

I Heimat dykker Nora Krug ned i sin families historie i Nazityskland og tager et opgør med den nedarvede skyld over sit tyske ophav hun er vokset op med. Fortællingen er sat op som tegneserie og illustrerer Nora’s familiehistorie og hendes egen skam og forvirring over fortidens spor. Bogen går i hjertet og man føler, hvor dybe følelser Nora med denne bog tager op, og hvor dyb den tavshed hun bryder er.

Katrine anbefaler ’Snesøsteren’

Katrine blev bevæget af ’Snesøsteren’ af Maja Lunde

Det er snart juleaften og Julians 11-års fødselsdag, men i år glæder han sig ikke. For sorgen over tabet af hans søster er for stort. Men så dukker den mystiske pige Hedvig op. En dybt rørende fortælling om sorg og glæde, og om at finde vejen tilbage efter at miste nogen.

 

Siki blev bevæget af ’PS: Jeg elsker dig’ af Cecelia Ahern

Siki blev bevæget af ’PS: Jeg elsker dig’ af Cecelia Ahern

Den handler om Holly som mister sin mand. Det er en historie om hendes rejse igennem sorgen. Hun modtager kort efter sin mands død en stak breve, hvor hun må åbne ét hver måned. Alle følelser er på spil og det er både en meget trist historie om at miste sin mand i en al for tidlig alder og en historie om at komme videre. Den er velskrevet og underholdende og jeg både græd og grinte mig igennem den.

Vil du høre hvordan det gik Holly 7 år efter, så kan du læse bind 2, 'PS: jeg elsker dig for evig' 

Siki blev bevæget af ’Mig før dig’ af Jojo Moyes

Siki blev bevæget af ’Mig før dig’ af Jojo Moyes

Lou som bor hjemme mister sit arbejde og skal derfor finde sig et nyt. Hun bliver hjælper for Will, som efter en ulykke er blevet lam i næsten hele kroppen. Han har mistet lysten til livet. Lou sætter sig for at få Will til at indse at selvom han er blevet lam, så behøver hans liv ikke at være uden mening. Sammen tager de på en lang og følelsesmæssig rejse hvor de kommer til at forandre hinandens liv. Det er en varm, kærlig og trist fortælling, som virkelig rørte mig.

Du kan læse mere om Lou i bind 2 'Efter dig' og bind 3 'Stadig mig'

Siki blev bevæget af ’Niceville’ af Katheyn Stockett

Siki blev bevæget af ’Niceville’ af Katheyn Stockett

Romanen foregår i 1960’ernes Mississippi, hvor der hersker tydelig forskel mellem sorte og hvide. Man følger en hvid pige, som drømmer om at blive forfatter og hun får med lidt modvilje overtalt en gruppe sorte tjenestekvinder til at fortælle hende deres historier. Det er en fortælling om raceforskelle og jeg har både grint og grædt til den. Den er både sjov, gribende, trist og frustrerende. 

Siki blev bevæget af ’Livet – illustreret’ af Lisa Aisato

Siki blev bevæget af ’Livet – illustreret’ af Lisa Aisato

Jeg har for nyligt læst denne bog og jeg er dybt betaget af Lisa Aisatos illustrationer. De er simpelthen så fine og med så mange små detaljer. Det er en billedbog for voksne, som gennem en lang række illustrationer viser forskellige perioder og følelser i livet, fra man er barn og hele vejen op igennem livet. Jeg tænker at det er en bog jeg vil kunne finde frem igen og igen uden at blive træt af den.

Siki blev bevæget af ’Hvorfor skal skoletasken være så tung’ af Rikke Lindgaard

Siki blev bevæget af ’Hvorfor skal skoletasken være så tung’ af Rikke Lindgaard

Den er bare sjov. Det er en fiktiv satirisk bog om forældres kommunikation på ForældreIntra. Den er opstillet i korte tekster, som angiver forældres beskeder til hinanden på skolens forældreintra. Den er hurtigt læst og den er underholdende hele vejen igennem, fordi man tydeligt kan se de forskellige typer for sig.

På bibliotekerne kan du tage et bogmærke og bruge emojien til at fortælle andre hvilken følelse en bog gav dig.  Eller bliv selv inspireret til en bevægende læseoplevelse.

Materialer