Charlotte med "Margrete I" foran udstilling med Marstrand-Jørgensens romaner
Charlotte med "Margrete I" foran udstilling med Marstrand-Jørgensens romaner

Charlotte har læst Margrete I

14.01.22
"Margrete træder frem som en virkelig interessant person, og jeg kommer til at savne hende".

Meget imponerende historisk roman. Det tog mig lang tid at læse den. Jeg var i tvivl, om jeg overhovedet ville komme igennem de 599 tætskrevne sider. Bogen er tætpakket med faktuel historisk viden, helt utroligt mange beskrivelser af steder og personer og landskaber samt en masse politik.

Jeg ville ikke kunne gengive Margrete I´s historie nu, selv om jeg lige har læst bogen. Der er simpelthen for meget information. Men jeg har et tindrende klart billede af hovedpersonen Margrete. Hun fremstår lyslevende og virkelig, som et ægte menneske af kød og blod og ånd. Det er helt trist, ikke at skulle tilbringe mere tid sammen med hende. Hun træder frem som en virkelig interessant person og en begavet og sympatisk kvinde. Jeg beundrer hende og kommer til at savne hende. Og det er altså ikke fordi Marstand-Jørgensen undlader at fortælle hele vejen rundt om og ind i alle afkroge af sin hovedpersons væsen. Det er ikke et skønmaleri, men et komplet portræt af et åbenbart helt unikt menneske med ganske særlige evner for diplomati, strategi, stor vilje og handlekraft, ukrænkelig integritet tilsat et beskedent og behageligt væsen.

Sproget i romanen er blændende smukt. Det er et poetisk sprog, som gør, at man føler sig sat tilbage i tiden, men uden at man som læser tænker over, om sproget passer til den periode handlingen foregår i, for det virker bare fuldstændig naturligt. Man "går til ro" i stedet for "at gå i seng", osv. osv. Sproget har denne her poetiske klang som understøttes af den stærke tro som gennemsyrer alt; både religion/kristensdommen og folketro på de underjordiske og det førkristne univers.

Især Margretes forhold til sin pige Kerstin er vidunderligt, fordi det forbliver et mysterium, hvem denne kvinde er. Hun er som en skygge af Margrete. Med hele vejen og stærkt dragende. En slags urkvinde, som kommer et helt andet sted fra end Margrete og med en helt anden slags viden end Margretes.

Tilsammen udgør de to kvinder et slags dobbeltportræt. Måske er de to sider af det samme menneske?