Digital afhængighed

25.07.19
Digital afhængighed er oppe et fænomen, som man kan nikke genkendende til, men hvad gør man ved det?

Mange mennesker oplever, at de er afhængige af deres smartphone. De mister tidsfornemmelsen, når de surfer rundt på sociale medier og telefonen er altid indenfor rækkevidde. De kan simpelthen ikke undvære mobilen. De kigger på den før sengetid. Den ligger tændt ved siden af sengen, når de sover, og det første morgenritual er at tjekke mobilen for notifikationer. De tjekker den straks, når den bipper eller vibrerer, og de tjekker den sågar også impulsivt, når den ikke bipper eller vibrerer. Bare for at se, om der er sket noget nyt.

Ofte er der tale om ligegyldige surfing-ritualer, altså tomme kalorier på Snapchat, Instagram og Facebook. Følelsen af at være ”på”, er den vigtigste. De bruger telefonen, når de går på fortovet, når de cykler og når de kører bil. De lytter ikke efter, hvad der bliver sagt til dem, og når de svarer, er det ofte på en distræt måde, fordi de kigger ned i telefonen og ikke er nærværende. Måske kan du genkende dig selv i denne beskrivelse?

Vi har samlet en række anbefalinger, hvis du ønsker at blive klogere på digital afhængighed og måske ændre dine egne vaner. Måske trænger du ligefrem til en digital afvænningskur?  

Oprindeligt skrevet af lined, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer