Fede fortællinger i spillenes verden: Cyberpunk 2077

04.05.22
I denne uge anbefaler vi Cyberpunk 2077 (med et lille forbehold)

Da Cyberpunk 2077 udkom i december 2020, var det under stor kontrovers. Udvikleren CD Projekt Red, der fem år forinden havde imponeret med The Witcher 3: Wild Hunt, havde i årevis kørt PR-kampagner på Cyberpunk 2077. Dette havde medvirket til en kæmpestor hype omkring spillet. Der var altså skyhøje forventninger til CD Projekt Reds nyeste projekt, men de blev desværre langt fra indfriet i første omgang.

Cyberpunk 2077 var et værre rod – det var fyldt med tekniske fejl på samtlige platforme. Fejl, der i visse tilfælde gjorde det umuligt at spille det. Faktisk var det så slemt, at Sony besluttede sig for, at fjerne spillet fra PlayStation Store, indtil man fik det bragt i bedre stand. CD Projekt Red lagde sig i selen og insisterede på, at få Cyberpunk 2077 på rette køl. Heldigvis for dem, var det tydeligt, at der lå et rigtig godt spil, derinde bagved de tekniske skavanker. 

Og her står vi så, halvandet år senere, klar til at dykke ned i Cyberpunk 2077.

Handlingen udspiller sig i kæmpebyen Night City. Året er 2077, samfundet er blevet genrejst efter en omfattende atomkrig og er nu styret af magtfulde private virksomheder. Man spiller som karakteren ”V”, der får fingrene i en mikrochip. I en nødsituation indsætter V chippen i sin egen hjerne (ja, det kan man altså i det her univers) og finder ud af, at den indeholder den afdøde klimaterrorist, Johnny Silverhands, bevidsthed. Under et mislykket kup mange år forinden, bliver Johnnys ”sjæl” downloadet til chippen, inden han dør. Så nu render man altså rundt med en afdød terrorist inde i hovedet, som vil have dig til at færdiggøre det han påbegyndte flere år tidligere.

Cyberpunk 2077 er på trods af sin sci-fi setting, et RPG af den gamle skole. Man vælger selv om "V" skal være en mand eller en kvinde, eller noget helt tredje - hertil vælger man også selv sin karakters udseende. Man stiger i level og der et fint skill-tree fyldt med forskellige egenskaber man kan vælge imellem. Der er et væld af muligheder ift. opbygningen af ens karakter. Samtidigt er det et open-world spil, der er spækket med både hoved- og side missioner, der kan holde dig kørende i timevis. Grafikken er flot og selvom der stadig er et par fejl her og der, så har CD Projekt Red fået det finpudset og generelt befinder det sig i en meget bedre tilstand.

Har man mulighed for at spille det til PC, så er det klart det bedste alternativ. Nu anbefaler jeg det til PlayStation 4 men det er med et lille forbehold. Man kan nemlig downloade en gratis PlayStation 5 version af spillet, så længe man har PS4-disken siddende i maskinen. Cyberpunk 2077 kører ok på PS4, men hvis man har en PlayStation 5, så skal man altså endelig hente den opdaterede version af spillet.

Du kan reservere Cyberpunk 2077 til PS4 og Xbox One her: 

Det er et stykke tid siden, at jeg har anbefalet litteratur ovenpå en spilanbefaling, men i dette tilfælde er det særligt oplagt. Der findes nemlig en hel del referencer til cyberpunk-litteratur i Cyberpunk 2077 (fx i navnet) og det er ikke svært at se hvor inspirationen kommer fra. Her på Rebild Bibliotekerne kan vi bl.a. anbefale Philip K. Dick, der skrev bogen bag Ridley Scotts storfilm Bladerunner. Der er også William Gibson, der skrev Cyberspace-trilogien og slutteligt den japanske forfatter og tegner Katsuhiro Otomo, der er manden bag tegneserien og anime-filmen Akira. Du kan reservere deres værker her: