Fede fortællinger i spillenes verden: Disco Elysium

08.08.22
I denne uge anbefaler i Disco Elysium til PS4

Har du nogensinde læst en bog eller set en film, som efterfølgende var svær at forklare? Sådan har jeg det lidt med Disco Elysium. Men lad os starte med det kolde facts: 1) Man er en fordrukken politi-inspektør, der vågner op på sit hotelværelse og har hukommelsestab. 2) I hotellets baggård, hænger der et lig og dingler i en galge. 3) Du skal opklare mordet. Nede i hotellets lobby, venter din assistent - sammen med ham skal man opklare sagen om den hængte mand. Det er første gang de to karakterer arbejder sammen og derfor kender assistenten heller ikke til hovedpersonens fortid. Det skaber en interessant dynamik mellem de to politimænd. 

Man befinder sig i storbyen Revachol, og det første man lægger mærke til når man træder ud af hotellets døre, er den deprimerede atmosfære der hænger over byens gader. Man finder ud hurtigt ud af, at Revachol stadig slikker sine sår efter en krig, som har fundet sted før handlingen tager sin begyndelse - en konflikt, hvor man tilmed befandt sig på "de ondes" side, og som resulterede i, at en koalition af stormagter lancerede en storstilet invasion og har overtaget statsmagten. Lyder det bekendt? Disco Elysium er således spækket med politik og forskellige ideologier og det hele bidrager til et yderst trofærdigt univers.

Vejen til opklaringen går gennem dialog med en række forskellige mennesker, samtidig med at hovedpersonen forsøger at finde ud af, hvem han selv er. Man bliver præsenteret til et skill tree, der er bygget op om fire "kerne-skills": Intellekt, Psyke, Fysik, og Motorik. Hver af disse fire har seks sekundære skills, som man kan udvikle undervejs gennem dialogerne. De sekundære skills kan fx have betydning for hvor hurtig man er til at finde frem til spor på gerningsstedet, eller hvor god man er til at manipulere med dem man taler med og meget, MEGET mere. Personligt har jeg aldrig spillet et spil med en så dyb characterbuilding. Du vælger selv om din karakter skal være retskaffen, beregnende, heltemodig eller et decideret dumt svin. Dialogerne kan udarte sig på hundredevis af forskellige måder, alt efter hvilke skills du vælger at opgradere. Derfor er der utrolig meget genspilningsværdi i Disco Elysium. 

Disco Elysium satser på at være et anderledes RPG og det er samtidig et gådefuldt spil, som kræver meget af spilleren. Der er mange og lange dialoger, heldigvis oplæst af nogle fantastiske stemmeskuespillere. Jeg tror dog ikke, at det er et spil som vil tiltale alle - for det første er stilen meget niche-agtig og for det andet er det aldersmærket 18+ og fyldt til randen med modne temaer. Derfor er det absolut ikke for de yngste. Disco Elysium går ud til det modne publikum og old school gameren og det er et spil der bare SKAL opleves. Prøv det!