Heidi anbefaler: Litterær Virkelighedens Verden

25.01.18
Skønlitterære romaner med greb i virkeligheden

Jeg har aldrig været vild med at læse biografier og andre bøger fra Virkelighedens verden, jeg synes fiktionen er et meget sjovere univers. Men de senere år er jeg blevet mere og mere begejstret for genren Autofiktion, der stadig er skønlitterær, men hvor der er ligheder med forfatterens eget liv.

Forfatteren Leonora Christina Skov har fået sit folkelige gennembrud med sin roman "Den der lever stille", hvor hun fortæller sin egen historie om at være uelsket af sine forældre, og udstødt pga. sin seksualitet. Selvom alt i bogen er sandt, er det ikke en biografi, men en roman der er så gribende og sårbart fortalt, at den store succes er forståelig. 

Har du allerede læst den, vil jeg varmt anbefale de to bøger af Delphine de Vigan, der på samme måde som Leonora, undervejs gør sig tanker om selve skriveprocessen og hvad hun sætter på spil ved at være så ærlig. Det er et greb der løfter romanen op på et højere niveau, og det er fremragende udført af begge kvinder.

Jeg vil også fremhæve trilogien ”Tør aldrig tårer bort uden handsker”, som handler om Rasmus og Benjamin, der er homoseksuelle i 80’ernes Stockholm, hvor AIDS-feberen raser. Forfatteren har skrevet trilogien som en hyldest til alle de venner han mistede dengang, og det er helt fremragende læsning, som jeg stadig får gåsehud af at tænke på – flere år efter jeg har læst den. Personerne er så levende, og det skyldes jo nok, at de har levet.

De øvrige bøger på listen har alle ”opvækst” som tema, og det er barske, men realistiske og meget velskrevne bøger.

God læselyst!

Bedste hilsener
Heidi

 

Materialer