Baggrundsfoto: Colourbox.dk
Baggrundsfoto: Colourbox.dk

Mette anbefaler Fangeskibet og Fængslet ved verdens ende

07.10.21
Velegnet til højtlæsning fra ca. 9 år, selvlæsning for den stærke læser fra ca. 10 år.

I Fangeskibet møder vi den 11-årige Tom Miller, som lever i 1800-tallets England. Tom lever i fattigdom med sin mor og søster, men må drage ud på egen hånd da der ikke længere er mad nok i hjemmet. Han vil til London hvor der måske er arbejde at finde, men turen er hård og Tom møder stor modstand undervejs. Han møder også venner der hjælper, men nøden og fattigdommen er stor.

Da Tom er nødt til at sjæle et brød, er straffen hård. Han bliver indsat på et fangeskib, som rummer alle slags kriminelle. Her må man kæmpe for overlevelsen og Tom er nødt til at bruge alle tricks – og er også en smule heldig. Undervejs møder han fangepigen Wendy, som også har lært at sno sig på det barske fangeskib. Han møder også Kaptajnens datter, Becky, som viser sig at være en pige med ben i næsen og begge piger møder vi i fortsættelsen af fortællingen, Fængslet ved verdens ende, hvor vi nu atter følger Tom på rejse.

Denne gang er han blind passager på et fangeskib der har kurs mod Australien, hvor England fragter nogle af de værste straffefanger til. I det endnu primitive land skal der både bygges byer og fængsler og der skal bruges rå arbejdskraft. Fangeskibet forliser dog ved Tasmaniens kyst, og Tom må igen gennem hårde strabadser for at overleve og finde sine venner.

Begge bøger er en stor læseoplevelse der holder læseren fanget hele vejen igennem.

Vi lærer Tom at kende og mærker hans frygt og bekymring, men også hans glæde og jubel når noget lykkes. Og det gør det, for Tom er ikke til at slå ud af kurs trods den hårde modstand han møder.

Selvom det er historiske bøger, er der dømt højt tempo og nervepirrende scener som kan virke lidt voldsomme, men det vil den trænede børnelæser blot sluge råt.

Bogen er flot illustreret med enkle stregtegninger som rammer den dystre tone virkelig godt og som bestemt klæder den spændende historie om Tom.

Materialer