Poul anbefaler: Sommerbøger

26.06.18
Om sommeren er der mere tid og overskud til de bøger man måske udskyder resten af året.

Sommerlæsningen må gerne være let og luftig, men der er også det gode ved sommeren, at der er lidt bedre tid end sædvanligt, og så kan man have overskud til at læse noget, der måske ellers bliver udskudt til senere. Her kan I se nogle af de bøger, der har optaget mig den seneste tid, og som jeg meget gerne vil anbefale.

Georgi Gospodinov: Melankoliens fysik
Hvornår har du sidst læst en bog fra Bulgarien? Nej, vel, men prøv alligevel kræfter med denne charmerende fortælling, hvor romanfortælleren har den særlige evne, at han kan gå ind i andres erindringer og på sin vis ophæve tid og kronologi. Vi lærer således bedstefaren og faren at kende, og forfatteren griber også tilbage til sine egne tidlige erindringer i 1980'ernes Bulgarien, hvor atomtruslen mellem Øst og Vest var helt håndgribelig. Det er en stor fornøjelse at læse en så original, sælsom og eftertænksom roman som "Melankoliens fysik", der har et charmerende skævt blik på verden.

Liliana Lazar: Djævlebørn
Når vi nu er på de kanter, så smutter vi omkring til nabolandet Rumænien. I den socialrealistiske og barske ’Djævlebørn’ møder vi jordemoderen, Elena. Hun bor i Bukarest og ønsker sig brændende et barn. I 1980'ernes Rumænien var abort kun tilladt, hvis man allerede havde over fire børn, men disse regler blev omgået på mange måder. Således aftaler den barnløse Elena med en patient, at hun 'overtager' patientens uønskede barn, og Elena beder herefter straks om at blive overflyttet til en lille by i provinsen sammen med sin nye søn. Hun chokeres over de dårlige hygiejniske forhold og borgmesterens diktatoriske magt. Elena tilknyttes også et børnehjem, der har meget dårlige forhold for børnene. I et uønsket skæbneforhold bliver Elena og borgmesteren afhængige af hinandens hemmeligheder.

Christian Axboe Nielsen: Vi troede ikke, det kunne ske her
Beskrivelse af krigene i Jugoslavien i 1990'erne, hvor der inddrages nyt kildemateriale og øjenvidneberetninger, som blev anvendt af krigsforbryderdomstolen i Haag. Uomgængelig læsning for alle, der vil forstå de sidste årtiers tragedie på Balkan, og uomgængelig og sørgelig aktuel læsning om følgerne af nationalisme og populisme. I bogen skriver Axboe også om de mange tråde, krigene i Jugoslavien fik til Danmark: Det gælder eksempelvis EM i fodbold, de mange krigsflygtninge, der kom hertil, og de tilsvarende forholdsvis mange danske FN-soldater, der blev udstationeret dernede.

Erika Fatland: Grænsen
I denne rejseskildring tager norske Erika Fatland os med på besøg i alle de 14 lande, der grænser op til Rusland, verdens største land. Ruslands grænse er på ikke mindre end 60.932 km, næsten halvanden gang jordens omkreds. Mange lande og folk lever således som nabo til Rusland med alt det, der heraf følger af positive og negative impulser. Fatland fortæller om landskaberne, naturen, de forskellige folkeslag og alle de forskellige historiske baggrunde, der blandt andet har givet grænsedragningen den retning, den har i dag. En imponerende og fascinerende bog.

Fjodor Dostojevskij: En fæl historie og andre fortællinger
Vi bliver lidt i Rusland med fire nyoversatte historier af Fjodor Dostojevskij, hvori han giver farverige beskrivelser af livet i Rusland i midten af 1800-tallet. For alle, der holder af at læse klassiske forfattere. Som læser kan man kun blive grebet af de fine persontegninger og den utrolige fantasi i beskrivelserne af de opblæste og selvfikserede personager.

Karsten Skov: Enkeland
Under 1. verdenskrig er Sønderjylland fortsat en del af Det Tyske Kejserrige, og mange dansksindede mænd indkaldes til tysk krigstjeneste, herunder også Silles mand, Traugottd der arbejder på det lokale teglværk, som har svære tider pga. krigsøkonomien. En dag bliver han indkaldt og sendes til skyttegravene i Frankrig, og oplevelser herfra skildres også. Derhjemme venter konen Sille med stigende uro på nyt fra sin mand, for andre soldaterkoner i samme situation får frygtelige beskeder fra hærledelsen, og antallet af enker stiger. I romanen beskrives også spændingerne mellem tysk- og dansksindede, og der er eksempler på, at dansksindede enker ikke modtager støtte fra de tyske myndigheder.

Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden og Rød mand - sort mand
Den unge norsk-danske præst Morten Falck rejser i 1787 til Sukkertoppen i Grønland for at missionere. Mange voldsomme oplevelser venter ham, og efterhånden geråder han i tvivl om sig selv og sit virke. Det er en meget velskrevet og medrivende roman, som med sin gennemtænkte komposition optager læseren fra først til sidst. I den selvstændige fortsættelse, Rød mand – hvid mand, møder vi dog Hans Egede, der kommer til Grønland i begyndelsen af 1700-tallet.

Lisbeth Brun: Det ottende bud
Romanen foregår i Løgstør, og hertil flytter norske Siv for at leve sammen med sin kæreste Niels. Han er charmerende og fuld af liv, men passer det, hvad han siger, og har han definitivt forladt sin ekskone? Rigtig god samtidsroman, skrevet af himmerlandske Lisbeth Brun, der selv stammer fra Hobro, men nu bor i Schweiz.

Ingrid Betancourt: Selv stilhed hører op : mine seks år som gidsel
Dybt gribende skildring af Ingrid Betancourts over seks år som gidsel i Colombias jungle hos FARC. Bogen er konstant spændende, blændende skrevet og slet ikke svær at læse. En utrolig historie fra virkelighedens verden, og bogens over 600 sider vender næsten sig selv. En fantastisk spændende bog!

Ida Jessen: En ny tid og Doktor Bagges anagrammer
Ida Jessen er en af vores allerbedste nulevende forfattere, og i disse to nye bøger er hun igen en fremragende fortæller med en ægteskabsskildring, der beskrives fra både hustruens og mandens side. Velskrevet, vedkommende, bevægende!

Materialer