Portræt af Dan Turèll. Foto: Borgens Forlag
Portræt af Dan Turèll. Foto: Borgens Forlag

Tillykke til Turèll

19.03.21
Den 19. marts 2021 ville Dan Turèll være fyldt 75 år.

Desværre døde hele Danmarks Onkel Danny af strubekræft i 1993 – bare 47 år gammel. Heldigvis nåede han at sætte tydelige og evige spor i form af såvel sit brogede forfatterskab som sin optræden i medierne og på den danske musikscene. 

Vi fejrer Dan Turèlls 75 års fødselsdag med et udpluk af hans værker samt en biografi og en film. Lad dig inspirere og bestil bøgerne herunder.

Karma Cowboy

’Karma Cowboy’ udkom i 1974 og er et stort 300-siders sang- og tekstalbum, der benytter sig af flere forskellige genrer. Inspirationen fra den amerikanske beat-generation med bl.a. Allen Ginsberg og William S. Burroughs fornægter sig ikke, ligesom Turèlls musikalitet og interesse for musikken også bliver sat i svingninger her.
Klik her for at låne Karma Cowboy

Vangede billeder

’Vangede billeder’ udkom i 1975 og blev Dan Turèlls folkelige gennembrud. Bogen består af barndoms- og ungdomserindringer fra Vangede-kvarteret nord for København, hvor Dan i 1950´erne trådte sine barnesko. Her blander kvarterets skæve eksistenser sig med den tiltagende middelklasse, og mange læsere har gennem årene kunnet genkende barndommens oplevelser i et forstadsmiljø. Bogen er stadig læst og elsket af unge såvel som ældre.
Klik her for at finde Vangede billeder som både fysisk bog og ebog

Mord-serien

Rygtet vil vide, at det var en større skattegæld, der foranledigede, at Dan Turèll gav sig i kast med at skrive krimiserien på 12 bøger, der blev indledt med ’Mord i mørket’ i 1981. Gennem alle 12 bind følger vi den unavngivne reporter, der opklarer krimigåder, som alle knytter sig til det både rå og farverige Vesterbro.
Klik her for at låne Mord-serien bind 1-3 (link åbner i nyt vindue)
Klik her for at låne Mord-serien bind 4-6 (link åbner i nyt vindue)
Klik her for at låne Mord-serien bind 7-9
Klik her for at låne Mord-serien bind 10-12

Hvis du vil vide mere...

Der er skrevet mange bøger om den store digter, så der er nok at kaste sig over, hvis man vil introduceres til hans liv og værker.

Peder Bundgaard, mangeårig ven og kunstneren bag de fleste bogforsider, har skrevet den meget personlige Superdan, som med sine mange anekdoter i et snakkende sprog giver et godt billede af personen Dan Turèll. 
Klik her for at finde "Superdan" som både fysisk bog og som ebog 

Digteren og forlagsmanden Asger Schnack, der ligeledes var ven, og har udgivet mange af hans bøger på diverse forlag, har begået det store værk med den smukke titel "Jeg tror nok jeg kan tåle mere kærlighed end de fleste", der er taget fra ét af Dan Turèlls digte. Den skal du læse, hvis du vil nørde i værkerne 
Klik her for at låne "Jeg tror nok jeg kan tåle mere kærlighed end de fleste" 

I 2013 udgav journalist Henrik Palle en velskrevet og underholdende bog om Dan Turèll, hans samlede virke, hans familie, hans miljø og den tid, han levede i.
Klik her for at finde "DT – en krønike om Dan Turèll og hans tid" som både fysisk bog og ebog

Onkel Danny : portræt af en karma cowboy

Hvis du virkelig trænger til at være i selskab med selveste Onkel Danny her på hans 75 års fødselsdag, skal du bare klikke ind på Filmstriben, hvor du kan se filmen ’Onkel Danny : portræt af en karma cowboy’. Her kan du blevet meget klogere på både Dan Turèll og på hans alter ego, Onkel Danny.
Klik her for at se Onkel Danny : portræt af en karma cowboy (link åbner i nyt vindue)

Meget mere Dan Turèll...

Læs om hele forfatterskabet på Forfatterweb ved at klikke her (link åbner i nyt vindue). Log ind med CPR og pinkode.

Litteratursiden anmelder digtsamlingen "Alhambra blues" der er genudgivet i anledning af 75års dagen. Klik her for at læse anmeldelsen (link åbner i nyt vindue).

På Vangede bibliotek findes Dan Turèll samlingen, der er blevet opbygget siden 2002. Besøg deres hjemmeside ved at klikke her (link åbner i nyt vindue). Og hvis du kommer på de kanter, så slå en smut omkring og aflæg et fysisk besøg, og få en snak om onkel Danny med de entusiastiske medarbejdere.

Materialer