Tre 3'ere jeg glæder mig til

11.03.21
I løbet af året udkommer tre bøger som jeg ser meget frem til. De er nemlig alle tredie bind i serier jeg har slugt og nydt.

Svensk forside af Karin Smirnoffs bog med titlen "Sen for jag hem"

"Jana Kippo-bøgerne"

Det var på forfatteren Leonora Christina Skovs Instagram, at jeg blev opmærksom på den første roman "Jeg tog ned til bror". Hun anbefalede stærkt denne svenske roman "med den utroligt grimme forside", og jeg blev straks nysgerrig. 

Jana vender tilbage til sin hjemegn i Nordsverige, for at tage sig af sin tvillingebror, der er ved at gå til i druk. De er vokset op i 90'erne med en tyrannisk og voldelig far, og har mildest talt ikke haft en god opvækst. Dette afsløres for læseren i små tilbageblik, hvor det voldsomme serveres i et nøgternt sprog og med en tør humor, der gør at det er til at kapere. 

I andet bind "Vi tog op med mor" tager Jana og hendes bror til en lille by i Finland, hvor broren involverer sig i en religiøs sekt, mens Jana stadig gør hvad hun kan for at komme overens med sin barske opvækst og få et hæderligt liv. 

Jeg hørte begge bøger på lydbog, og jeg var helt opslugt af begge bind. Historien er gribende og vedkommende fortalt, og sproget er lækkert og flyder bare. Senere fandt jeg ud af, at bøgerne faktisk er skrevet på en særlig måde, som jeg slet ikke lagde mærke til på lyd. Alle egenavne er skrevet med småt, ord er trukket sammen og der er ingen kommaer. Denne skrivestil deler vandene lidt, og hvis man ikke kan se bort fra dette, vil jeg anbefale at høre dem på lyd. Jeg føler dog, at jeg er gået glip af noget, og tredie og sidste bind i trilogien har jeg tænkt mig at læse, så jeg får dén oplevelse med også.

"Sen for jag hem" er endnu ikke udkommet på dansk, men jeg forventer at det sker i løbet af dette år, på C&K forlag.

Klik her for at finde "Jeg tog ned til bror" som lyd- og ebog på eReolen (åbner i nyt vindue)

Klik her for at finde "Vi tog op med mor" som lyd- og ebog på eReolen (åbner i nyt vindue)

Forside af Thomas Korsgaards "Man skulle nok have været der"

"Tue-romanerne"

Thomas Korsgaard debuterede som kun 21-årig med romanen "Hvis der skulle komme et menneske forbi", der har rod i hans egen opvækst i Skive. Hovedpersonen Tue vokser op i en familie, hvor pengene er små, og hvor tonen er hård. Moren lider af depression og sidder bare og ryger cigaretter, og faren har fokus på at skaffe penge. Der er ikke mange lyspunkter i livet for Tue, men romanen er fortalt med så meget sort humor, at det ikke bare er en beskrivelse af elendighed. Dialogerne er knivskarpe, og Korsgaard har et helt særligt sprogligt talent.

I næste bind "En dag vil vi grine af det" får familien tildelt en stor erstatningssum, men det betyder ikke nødvendigvis at lykken er gjort. Tue er nu i gymnasiet, og begynder at opdage sin spirende seksualitet og at der findes en verden udenfor familien. Samme sproglige overskud, bidende humor og skarpe dialoger - og jeg ser meget frem til tredie bind, der bærer den eminente titel "Man skulle nok have været der". Den udkommer på Lindhardt & Ringhof den 21. maj 2021.

Klik her for at finde "Hvis der skulle komme et menneske forbi" som lyd- og ebog på eReolen (åbner i nyt vindue)

Klik her for at finde "En dag vil vi grine af det" som lydbog på eReolen (åbner i nyt vindue)

Forside af Cara Hunters "Ingen udvej"

Adam Fawley-krimierne

Jeg er fan af krimier, hvor plottet er kringlet og holder hele vejen igennem, og hvor fokus på karakterernes privatliv ikke fylder for meget. Disse kriterier opfylder Cara Hunter med de foreløbig to første bind på dansk.

I "Familiens synder" forsvinder 8 årige Daisy sporløst fra en havefest, og da efterforskningen igangsættes, viser famiien sig at gemme på en masse hemmeligheder. I næste bind, "Skjult", finder man en forkommen ung kvinde og hendes barn i kælderen i et hus, hvor de har været indespærret. Ingen har savnet dem, og ejeren af huset nægter at kende til dem.

Krimierne foregår i Oxford, så vi får også den (u)hyggelige britiske stemning, samtidig med at bipersonerne hurtigt bliver levende og interessante. Kriminalkommisæren Adam Fawley, der går igen i serien, har en voldsom fortid, og den afsløres lidt af gangen, men aldrig så meget at det bliver dét der er fokus. Nej fokus er på de gådefulde sager, der har en del tilfælles med psykologiske thrillere. Vi er aldrig helt sikre på, at det de involverede fortæller er sandt...

Supergodt håndværk. Spænding på alle sider. Hurtigt læst og virkelig underholdende. Jeg ser frem til 3. bind, der allerede udkommer 17. marts 2021.

Hvis du har mod på at lytte og læse på engelsk, kan du finde dem på eReolen 

Klik her for at læse eller lytte til bind 1, "Close to home" (åbner i nyt vindue)

Klik her for at læse eller lytte til bind 2, "In the dark" (åbner i nyt vindue)

Klik her for at læse eller lytte til bind 3, "No way out" (åbner i nyt vindue)

Materialer