Forsiden af Blodmåne på en bund af konfetti
Forsiden af Blodmåne på en bund af konfetti

Harry Hole er tilbage!

06.07.22
Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med den skaldede helt fra Oslo, så læs Heidis begejstrede introduktion her

"Han heter Harry HO-LE" sagde min norske veninde, da jeg takkede for at hun havde introduceret mig til serien om "Harry Hole", som jeg udtalte på flot engelsk... Således lærte jeg, at min nye helt hedder HOLE, som i "Ole Bole gik i skole".

Det var i 2005, og hun havde lånt mig bind 6, "Frelseren", som lige var udkommet på norsk. Jeg blev meget betaget af det spændende plot, det religiøse miljø, og hovedpersonen - vicekriminalkommisæren med rod i privatlivet, og et ulmende alkoholmisbrug. Men det var også skrivestilen, brugen af musik- og andre populærkultur-referencer, der gjorde denne krimi til noget helt særligt. 

Skal de læses i rækkefølge?

Både nej og ja...

Efter at være begyndt med bind 6, begyndte jeg forfra og læste alle de bind der indtil videre var udkommet på dansk. Jeg opdagede, at Jo Nesbø blev bedre og bedre, og at især de to første bind ikke levede op til den høje standard i de øvrige. Faktisk har jeg flere gange talt med læsere, der er blevet så skuffede over de første bind, at de stopper der - og dét er jo brandærgerligt!

Derfor plejer jeg at sige, at man sagtens kan springe de første bind over, og for eksempel begynde med bind 4, "Sorgenfri". De første bind foregår i henholdsvis Australien, Thailand og Sydafrika, men i bind 4 er vi tilbage i Holes hjemby, Oslo, hvor hans gamle kæreste bliver myrdet - samme aften han besøger hende...

Efter dette bind, hvor kollegaen Beate Lønn introduceres, er det vigtigt at læse resten i rækkefølge. Ikke bare sker der løbende en masse udvikling i Holes privatliv, men sideløbende med de afsluttede plots i hvert bind, kører også en historie om venner og fjender i politimiljøet. 

Se rækkefølgen sidst i artiklen.

Noget for dig?

Harry Hole-serien er for dig, der kan lide Noir-krimier, hvor der er plads til både action, spænding og hverdagsproblemer. Hvis du i forvejen læser Jesper Steins Københavnerkrimier, eller Michael Connellys Los Angelses-serie om Harry Bosch, så er du sikkert allerede med på bølgen.

Breaking news!

Siden bind 8, "Panserhjerte", har jeg haft en tradition med at læse den sidste halvdel i ét stræk, og det har bogstavelig talt kostet mig min nattesøvn, for timerne går, og jeg SKAL bare have slutningen med, selvom det betyder jeg først sover ved 4-5 tiden om natten. 

Nu har jeg lige hørt, at min nattesøvn igen er i fare, for forlaget Modtryk har varslet, at bind 13 udkommer den 9. november i år! "Blodmånen" er titlen, og i dette bind skal vi en tur til Los Angeles!

Der er sørme noget at glæde sig til..!

 

Portræt af Jo Nesbø. Fotocredit: Forlaget Modtryk

Bonusinfo

Forfatteren Jo Nesbø er en mand med en meget alsidig karriere. Han kan skrive både journalist, musiker, fodboldspiller og finansmand på sit CV, og børnebøger har han også skrevet! Desuden har han de seneste år skrevet selvstændige spændingsromaner og to novellesamlinger.

Kun bind 7, "Snemanden" er indtil videre filmatiseret til det store lærred. Den lever slet ikke op til bogens tempofyldte spænding og uhygge - desværre. 

Læs mere om den talentfulde nordmand på hans officielle hjemmeside: https://jonesbo.com/

og på forlaget Modtryks forfatterside: https://modtryk.dk/collections/jo-nesbo

 

1.    Flagermusmanden 2000
2.    Kakerlakkerne, 2001
3.    Rødhals, 2001
4.    Sorgenfri, 2004
5.    Marekors, 2005
6.    Frelseren, 2006
7.    Snemanden, 2007
8.    Panserhjerte, 2009
9.    Genfærd, 2011
10.    Politi, 2013
11.    Tørst, 2017
12.    Kniv, 2019

Reserver dem i karussellen herunder:

Materialer