
Tags
Folkeuniversitetet- Date
- Tid
- 17:00 - 18:45
- Pris
- Køb billet via FU: 145 DKK
- Bibliotek
- Støvring Bibliotek
- Adresse
-
Grangårdsvej 13A
9530 Støvring
Danmark
Alfabetet er en af de mest banebrydende opfindelser i menneskets historie og har formet vores måde at kommunikere, tænke og bevare viden på. Selvom der i dag findes mange forskellige alfabeter, har de fleste en fælles oprindelse – en revolutionerende idé, der opstod for næsten 4.000 år siden.
Men hvem fandt egentlig på at omsætte sprog til skrift? Og hvorfor ser vores bogstaver ud, som de gør?
Dette foredrag tager dig med på en fascinerende rejse gennem tid og civilisationer for at afdække alfabetets udvikling. Vi begynder med det latinske alfabet, som romerne udbredte over store dele af Vesteuropa, og følger dets udvikling – fra oldtidens runeskrift til grækernes revolutionerende tilføjelse af vokaler, der gjorde skriften langt mere præcis. Rejsen fører os videre til fønikerne, der lagde fundamentet for det hele, men historien stopper ikke her.
Nye arkæologiske fund i Ægypten har afsløret mystiske tegn på klippevægge i Serabit el-Khadim i Sinaiørkenen. Disse symboler kan være et tidligt forsøg på at forenkle hieroglyffer til mere genkendelige bogstaver. Måske er de den manglende brik i vores forståelse af, hvordan skrift udviklede sig fra komplekse billedtegn til det alfabet, vi bruger i dag.
Underviser
Jan Brix, historiker, cand.mag, ansvarshavende redaktør ved Historiensverden.dk