Uge 6: Lad os læse om det!

05.02.24
Det er vigtigt at snakke om sex. Og måske endda mindst lige så vigtigt at læse om det. I anledning af uge 6 har Regitze samlet en række bøger, der gør både børn, unge og forældre klogere på sex, identitet og kropsforståelse.

”Den magiske lænestol” (2023) af Jacinta Madsen.

Der står noget helt specielt i lille Odas stue: en magisk lænestol. Oda har svært ved at sætte ord på, hvorfor den er så speciel. Hun ved bare, at stolens armlæn gør hende varm inden i. Odas mor hjælper hende med at sætte ord på, hvad det er Oda gør, når hun tager stolens armlæn i brug.

Jacintas Madsen sætter sig i den grad på hug, når hun i børnehøjde formidler kropsforståelse i denne billedbog.

Bogen anbefales til forældre og børn mellem 4 og 6 år.

”Hvad er sex?: en bog om kys, knald og kærlighed til børn og deres voksne” (2018) af Sabine Lemire.

Pyha, sex kan godt være et tungt emne. Og med Sabines bog, kan vi alle få lov at sænke skuldrene lidt, mens vi stadig holder os til emnet. Men tegninger og humor fortæller Lemire, hvad det egentlig er, der sker i kroppen, når man er forelsket eller har sex.

Bogen er egnet til forældre og børn mellem 10 og 14 år.

”Sex - en historisk rejse” (2023) af Elin Hägg.

Der er ingen tvivl om, at sex har været en central del af vores kultur gennem historien. Hägg tager læseren helt med tilbage til de første skulpturer af nøgne kroppe og op til nutiden, hvor vi nytænker brugen af pronomener.

Bogen giver et godt indblik i kønsroller, magt og rettigheder gennem tiden.

Anbefales til unge fra 12 år og opefter.  

”Queer for (alle slags) pi’r” (2023) af Ellis Rowan.

Ordet ”queer” er lidt en paraply, der dækker over en række af identiteter og seksualiteter – og denne bog er til alle, der passer ind under den paraply. Uanset om du er nonbinær, lesbisk eller transkønnet, tager forfatteren dig i hånden, når du bladrer gennem siderne og leder efter svar om bl.a. sex, at springe ud og hvordan man som queer finder et fællesskab, hvor man kan følge sig hjemme.

Bogen anbefales til unge mellem 13 og 16 år.

”Hvad er det der LGBT+?: Din følgesvend en verden af gender og diversitet” (2023).

LGBT+ kan måske virke som en stor størrelse, og hvis du gerne vil blive klogere, giver denne bog dig et overskueligt og letforståeligt overblik. Måske er du nysgerrig om, hvordan det er at springe ud, om queer-personer kan stifte familie eller om du skal tale anderledes til LGTBT+ personer? Her finder du et stensikkert svar!

Bogen anbefales til unge mellem 12 og 16 år.

”Verdens vigtigste bog – om kroppen, følelser og sex” (2016) af Nathalie Simonsson.

Som teenager opstår der indimellem nogle spørgsmål, der kan være sværere at spørge andre om. I Simonssons bog finder du både spørgsmål og svar - også på det, der kan virke pinligt og intimt. Derfor en dette en god håndbog til at komme igennem nogle af de vigtigste år, når du vil finde svar om kroppen, følelser og sex.

Desuden indeholder bogen henvisninger til rådgivningstjenester, hvis der alligevel skulle være et spørgsmål, du ikke finder svaret på i den ellers altomfavnende teenageguide.

Bogen anbefales til unge mellem 12 og 16 år.