Privatfoto fra Trinity College, Dublin
Privatfoto fra Trinity College, Dublin

Dark Academia gemmer sig på dit lokale bibliotek

08.04.24
Bliv klogere på den æstetiske subkultur, der findes i mode, boligindretning, film - og selvfølgelig også i bøger!

Googler du “Dark Academia”, popper der flere billeder op af støvede biblioteker, hvor solen har svært ved at slå igennem, og reolerne er fyldt med læderindbundne bøger og græske skulpturer. Nok er der ikke støvet på vores biblioteker, men vores forkærlighed for kunst, klassisk litteratur og det æstetiske er ægte nok, og i en tid, hvor alt går stærkt, kan dark academia skabe et rum for refleksion og fordybelse. Et rum, som du også kan finde på vores biblioteker. 

Det er let at se for sig, hvilken stemning Dark Academia prøver at fremkalde, men hvilke litterære værker følger med? Vi giver her vores anbefalinger på bøger, der burde læses nær et stearinlys.

Mørke universiteter, kostskoler og forbandelser

Donna Tartt opfattes af mange som moderen til Dark Academia. Med hendes værker har hun undfanget det, som for mange karakteriserer genren i dag, nemlig en mørk stemning, et mysterium der skal opklares og helst udspillet i akademiske omgivelser, som på en gammel kostskole eller et universitet. Og som et helt klart hovedtema, bliver klasseforskel behandlet som et underliggende emne. Her er det særligt hendes roman ”Den hemmelige historie”, der er anset som the holy grail indenfor genren – men vi vil også gerne anbefale ”Stillidsen” (2014), som i den grad udfolder sig i samme stil. Her følger vi Theos liv, som ændres for altid, da han som 13-årig mister sin mor i en eksplosion. Theo står i stedet tilbage med maleriet ”Stillidsen” og med maleriet i hans varetægt, og uden sin mor, skal Theo nu skaber sin egen vej gennem livet, som fører ham ud i den mørke side af kunstens verden.

Min mørke Vanessa” (2020) af Kate Elizabeth Russell. I Russells roman møder vi Vanessa, da hun begynder på kostskole. Det skal vise sig at være en skelsættende oplevelse for hende, da hun udvikler et forhold til sin litteraturlærer – et forhold, der er præget af magtmisbrug og bliver svært for Vanessa at give slip på. Mange år senere bliver Vanessa igen konfronteret med sin relation, da andre elever står frem med brutale anklager, og hun kigger nu tilbage på den oplevelse med voksne øjne. En stærk fortælling, der kaster sig ind i #MeToo debatten med et skarpt fokus på dynamikken mellem offer og krænker.  

Maleriets forbandelse” (2023) af Anders Ravn Sørensen. Kunst, forbandelser og en ægte jagt på sandheden. I 1700-tallet maler Jens Juel et portræt af købmanden Christophe Battier, hvilket sidenhen har udviklet sig til en blodig affære. De to historikere Anders Ravn Sørensen og Benjamin Asmussen falder over maleriet mystiske historik og det blodige spor, det slæber med sig fra ejer til ejer. De to historikere er som fagfolk skeptiske overfor det overnaturlige, men i denne biografi sætter de sig alligevel for at klarlægge den fascinerende og uhyggelige fortælling om det 300 år gamle portræt og dets ulykkesramte ejermænd.  

Græsk mytologi

Selvfølgelig kan du ikke sige Dark Academia uden at nævne græsk mytologi – de to er efterhånden blevet synonym med hinanden. Her vil vi foreslå ”Troja” (2021) af Stephen Fry. Fry genfortæller myten om Trojakrigen i et moderne, underholdende og malende sprog, – et frisk modspil til de lange timer i oldtidskundskab. Man kommer helt tæt på de græske guder og helte, som deres skæbner bliver viklet sammen i den sagnombundne krig. Fry har selv en stor viden om og kærlig til de græske myter, og med en fantastisk fortællerstemme formår han at puste nyt liv ind de støvede guder og helte, når de genfortælles med nutidige, humoristiske og utroligt kloge øjne. Og hvis Homers ”Iliaden” virkelig kalder på dig, så har vi selvfølgelig også den på hylden.

Vi lover, at du hos os kan finde dét, der tilfredsstiller din længsel efter det æstetiske og akademiske. Om det så er i en bog eller en af bibliotekets kroge, hvor du i ro kan dykke ned i de græske myter blandt vores bogreoler - selvfølgelig med en kop kulsort kaffe og med klassisk musik i ørene.

NB: Vi har pt. ikke "Den hemmelige historie" i samlingen, men klik her for at bestille den på bibliotek.dk. 

Skrevet af Regitze Andersen

Materialer