Fede fortællinger i spillenes verden: Subnautica-serien

21.06.22
I denne uge anbefaler vi et survival-spil der foregår under vandet

Denne spilanbefaling drejer sig om Subnautica: Below Zero fra 2019, som egentlig er en slags udvidelsespakke - eller et nyt kapitel om man vil - til det originale Subnautica fra 2014. Derfor vil denne artikel være en slags kombineret anbefaling af de to spil. I dette tilfælde synes jeg det giver mening først at tage fat på en efterfølger: Below Zero forklarer begivenhederne fra 1'eren ret godt og det kører videre på de gameplay-mekanikker der blev introduceret i forgængeren. Man sidder altså ikke med følelsen af, at man har misset noget.

I det originale Subnautica fra 2014, styrter man ned på en fremmed planet, der mestendels består af vand. Man starter ud i en slags redningsbåd, som bliver din base fremover. Herefter begiver man sig ud for at udforske det store ocean.

Det er en livlig og farverig verden under vandet som bliver introduceret til. Og man er nødt til at udforske hver enkelte lille krog af den, for at finde materialer, som man kan bruge til at bygge redskaber og forbedre dit udstyr og din base. I det første Subnautica er klimaet for det meste tropisk – I Below Zero, har man skiftet de varmere bølgestrøg ud med et iskoldt, arktisk miljø og derfor er der nogle andre ting der spiller ind, når det kommer til din overlevelse – fx skal man i højere grad sørge for at kunne holde varmen.

Noget andet der konstant truer ens liv, er det dyreliv man støder på under vandet. I begge spil har man formået at designe et forskelligartet udvalg af dyr. Nogle er harmløse, men de fleste vil gerne slå dig ihjel. På dette område skifter Subnautica-spillene nærmest genre og bliver til decideret horror. Der bliver i den grad spillet på paranoia – især ift. at være ude at sit naturlige element. Thalassofobi hedder det i videnskabelige munde og er altså betegnelsen for, når man er bange for store og dybe vandmasser og hvad der nu end gemmer sig i dybet.

Historiemæssigt er der i første omgang ikke så meget at fortælle om. Man er som sagt styrtet ned, ens rumfartøj er ødelagt og man er nødt til at udforske vandene og søge efter ressourcer. Bum. Men i takt med, at man udforsker dybderne, tilegner man sig mere og mere viden om den mystiske planet man er havnet på, og det intelligente liv der engang har eksisteret der. Alt dette kan man sagtens risikere at gå glip af, hvis man ikke udforsker grundigt nok. Så husk endelig at være omhyggelig!

Grafikken er ligeledes flot – der er mange farver, selv i iskolde og frosne Below Zero, og vandeffekterne er rigtigt godt lavet. Lydbilledet er en genistreg – selvom alt foregår under vand, og har et undertrykt og afdæmpet filter over sig, så skaber det bare en intens stemning og atmosfære og det fungerer bare!

Subnautica er en unik spiloplevelse. Få andre spil - hvis der overhovedet findes nogen - tager fat på undervandsgenren på samme måde som Subnautica og samtidig slipper så godt fra det. Spil det!!!

Du kan reservere spillet her;